За вас, родители

 

  АНТИКОРУПЦИЯ

  Подай сигнал!

 

  ДНЕВЕН ЦЕНТЪР

 

  ЗА ВАС РОДИТЕЛИ

 

 

А Н К Е Т А

Вашето мнение
е важно за нас »

 

 

 

Тук можете да намерите по месеци и години различни теми, които ние Ви предлагаме:

 

Източници на тревожност

Вие, скъпи родители знаете, че всяко дете изпитва известен страх и тревога. Някои от вас може би не познават достатъчно източниците на тревога и затова често се питате например: “Защо детето ми е толкова боязливо? То няма причини да се страхува ... Изтегли темата »

 

Страх от животни и насекоми

Някои деца се страхуват от непознати животни или насекоми. Това, че ги е страх, не означава, че имат фобия. Фобията е непреодолим, натрапчив страх, който прераства в болестно състояние и разстройва личния живот. В случай с дете, което се страхува от животни ... Изтегли темата »

 

Дисциплината

Защо, понякога, ни е толкова трудно да наказваме децата си? Да бъдем твърди и да изискваме нужното послушание. Кое ни спира да забраняваме и да поставяме така необходимите граници? ... Изтегли темата »

 

Самоконтролът при децата

В различна степен всички деца изпитват емоции на гняв. Гневът, като емоция, е фундаментална човешка реакция и причините за него могат да бъдат стрес, объркване, страх от изоставяне и др. С всеки следващ етап на развитие децата ... Изтегли темата »

 

Възпитанието

Във всички семейства понякога се случва да има разминаване във вижданията на родителите за отглеждането на децата. Има случаи когато стиловете на дисциплиниране са толкова различни, че децата страдат, страда и връзката между партньорите ... Изтегли темата »

 

Темпераментът на вашето дете

Индивидуалният и природният темперамент на човека се наблюдава във всичко: в скоростта, с която протичат неговите мисловни процеси, темпа на речта, мимиката, подвижността, маниера на общуване. Бебето се ражда с унаследен темперамент, който не може да бъде променен, но можем да се научим да го контролираме и възпитаваме ... Изтегли темата »

 

Как да изградим привързаност

„Децата няма да те помнят заради материалните неща, а заради обичта, която си им дал.” (Ричард Евьнс). За родителството може да се каже много и винаги ще има недоизказани неща. Все пак, трябва да се започне от някъде, а именно – първите стъпки от живота ви като родители ... Изтегли темата »

 

Магията на приказките при възпитанието на децата

Децата са слънцето, радостта, чистотата, любовта. Те огряват и осмислят нашето съществуване. Заедно с тях опознаваме света в цялата палитра от емоции, които той ни предоставя и започваме да търсим новото си място в него. Учим се да обичаме по-силно от всякога и да прощаваме по-искрено на всеки. Понякога си задавам въпроса, всъщност кой кого учи? ... Изтегли темата »

 

Ако детето ни лъже

Какво само не измислят нашите деца! Понякога ни разказват много невероятни истории, които могат да се конкурират с творбите на великите разказвачи на приказки. Но можем ли да наречем техните разкази „измишльотини” или пък да ги приемем като детска лъжа? Едва ли! А и кой от нас, родителите не е бил последовател на барон Мюнхаузен, или други любими детски персонажи ... Изтегли темата »

 

Детската площадка и изграждането на първите навици за общуване на детето

Детето пораства и назад във времето остава възрастта, в която вашето дете възприема другото дете единствено и само като обект от заобикалящия го свят. Най-малките посетители на детската площадка играят едни до други, но не и заедно, а за децата в предучилищна възраст взаимодействието с връстниците им се превръща във важно условие за тяхната социализация ... Изтегли темата »

 

Аутизмът е психично заболяване, а не болест. Предизвикателството да си родител на дете с аутизъм.

В живота на всеки човек има значими събития и ситуации, които служат като граница и определят живота му като преди и след него. Това са хубави преживявания и спомените за тях носят удоволствие. За съжаление, случват се и събития, които променят по някакъв начин живота ни и то в негативна посока. Такъв е случаят и за родителите, които установяват факта, че детето им е аутист. Диагнозата смущава и стресира ... Изтегли темата »

 

Агресивните деца

Причините за агресивното поведение на детето са много. Но много често децата постъпват така, защото не знаят друг начин. За съжаление техният поведенчески ритуал е твърде оскъден и ако ние им дадем възможност да избират различни начини на поведение, децата с удоволствие ще откликнат на нашето предложение, и нашето общуване с тях ще стане много по-ефективно и приятно и за двете страни ... Изтегли темата »

 

Хиперактивно дете

Съществуват различни мнения за причините, обуславящи възникването на хиперактивността: това могат да бъдат генетични фактори; особености в строежа и функционирането на главния мозък; родови травми; инфекциозни заболявания, преболедувани от детето в първите месеци от живота му и др. ... Изтегли темата »

 

Психологически особености на ранното детство

Приема се условно, че бебето навлиза в следващия период, когато проходи. Погледнато отблизо прохождането е постепенно. Като критерий на прохождане се счита първата самостоятелна крачка без детето да падне ... Изтегли темата »

 

Родители, разказвайте приказки на децата си. Те имат важна роля за развитието и възпитанието им.

Детските приказки са интересни, забавни и увлекателни за децата. Няма шанс детето ви да се пренасити от приказки. Колкото повече разказвате, толкова повече детето ви ще е любопитно да чуе нови и нови приказки и фантастични истории ... Изтегли темата »

 

Кога да потърсим помощта на логопеда?

Много често родителите не могат правилно да се ориентират дали детето им има говорни нарушения, или просто още си говори „по детски”. Дали това, че очевидно не може да казва „р”, или не произнася правилно „с”, „л”, „ж” и т.н., няма да отшуми с времето и то да започне ги да изговаря както трябва от само себе си ... Изтегли темата »

 

Тест за емоционални родители

Криете ли сериозните проблеми от детето си? - ДА или НЕ ... Изтегли темата »

 

 

Възпитание на чувствата и емоциите на детето

Понякога се заричаме: "Когато аз имам деца, няма да ги възпитавам по начина, по който мен са възпитавали." Но става така, че повтаряме грешките на родителите си. И се ядосваме на себе си, и се чувстваме виновни спрямо децата. Или пък правим точно противоположното на родителите ни и не следваме техните модели. Но резултатът пак е различен от този, който сме очаквали. Откъде знаем как да възпитаваме децата си, как да общуваме с тях ... Изтегли темата »

 

Утвърждаващата дисциплина и проявата на истинска загриженост и любов

Обичта към децата и угаждането на всеки техен каприз са две много различни неща. Истинската загриженост означава да отдаваш емоционално родителско отношение и подкрепа на децата по начин, ясно разпознаван от тях. Тя е нещо повече от похвалата за добри оценки на тест или прегръдка и целувка за лека нощ ... Изтегли темата »

 

Да се събудим с усмивка

За много семейства сутрешното ставане и подготовката за предстоящия ден са може би най-сериозното изпитание в ежедневния график. Събуждането на детето, приготвянето му за детската градина и самото тръгване често са по-изтощителни от конфликт на работното място например. За щастие има начини да научите детето си да посреща деня с усмивка ... Изтегли темата »

 

Значението на дневния режим за правилното физическо и нервно-психическо развитие на детето

Дневният режим е правилното и ритмично разпределение на времето през денонощието, осигуряващо правилното задоволяване на основните жизнени потребности на детето от храна, сън и бодърствуване ...Изтегли темата »

 

Детските страхове

Детската психика е изключително крехка, а ние възрастните много често се опитваме да приложим нашите стандарти върху малките човечета. Децата пречупват света и явленията в него през своя призма и понякога неща, които са абсолютно незабележими за нас, за тях се оказват изключително впечатляващи, а понякога остават запечатани в съзнанието им цял живот ... Изтегли темата »

 

Детският протест и реакциите на родителите. Ситуации на детско недоволство и какво да направите

Резките изказвания и възмущението провокират детето да се противопоставя на волята ви. Това е нормална част от поведенческото развитие, но родителите не винаги могат адекватно да отговорят на детския протест. Проблемът всъщност не се състои в това да подтиснете изявата на недоволство, а да научите детето да изразява в учтива форма несъгласието си ... Изтегли темата »

 

Плуване и физическо развитие на бебетата до 12 месечна възраст

Плуването в най-ранна детска възраст е ефикасен комплексен метод за закаляване и възпитание. Плуващото бебе боледува по-рядко, при него заболяването протича леко, без усложнения и се лекува симптоматично, без антибиотици. С обучението по плуване се подобрява физическото развитие на детето ... Изтегли темата »

 

Може ли всяко бебе да се научи да плува и на каква възраст да започне плуването?

Мненията по този въпрос са противоречиви. Едни автори смятат, че детето трябва да започне обучението по плуване още през ппървия месец от живота си, а други-не по-рано от 6 месечна възраст, след провеждане имунизациите на задължителните в кърмаческа възраст имунизации. Привържениците на ранното плуване в периода на новороденото се аргументират с по-добрата адаптация към водната среда във връзка с наличието на вродения рефлекс на задържане на дишането във вода, който помага при обучението ... Изтегли темата »

 

 

 

 

Докосни любовта!